Proeverijen

Voor een standaard proeverij moet gerekend worden op een duur van ca. 2,5 a 3 uur maar korter of langer kan inndien nodig ook. De proeverij kan in principe op iedere gewenste locatie gegeven worden, zowel voor kleine (<10) als voor grote groepen. Er zijn verschillende soorten proeverijen mogelijk:

Klassieke nosing & tasting
Bij de klassieke nosing & tasting zit de groep aan tafel en worden een voor een de whisky’s geproefd. Op verzoek kan hierbij een thema gekozen worden (bv rokerige / islay whisky, sherry whisky, rondje regio’s Schotland, Ierse of Japanse whisky, etc.) Tijdens de proeverij wordt het maken en proeven van whisky etc. toegelicht, e.e.a. afhankelijk van het niveau van de groep.

Specialty tasting
Een variant van de klassieke proeverij is de specialty tasting. Hierbij gaat het niet om “gewone” whisky maar om (hele) bijzondere whisky’s. Denk aan whisky van (minimaal) 20, 30 of 40 jaar oud, of uit een bepaald jaar (bv bij een geboortejaar). Om bij een speciale gelegenheid iets bijzonders te doen dat nog lang herinnerd zal worden…

Connoisseurs tasting
Deze proeverij is gericht op liefhebbers en kenners die al het een en ander aan (standaard) whisky’s geproefd hebben, en wel eens niveau hoger willen proeven of buiten de bekende paden. In deze proeverij worden meestal oude en vaak bijzondere bottelingen geproefd die al (vele) jaren niet meer in de winkels te koop zijn, of nooit in Nederland verkrijgbaar zijn geweest. Hier wordt ook vaak gekozen voor wat meer whisky’s, 8 of meer.

De whisky tafel / borrel
Als het overbrengen van kennis over whisky niet zo belangrijk is en het vooral gaat om het proeven van goed glas, is de whiskytafel een goede optie. Deze vorm is ook geschikt voor grotere groepen. Hierbij wordt bij de whiskytafel een voor een de whisky’s geschonken. De geinteresseerden kunnen daar uitleg en toelichting krijgen, terwijl de anderen verder lopen met hun whisky en gezellig borrelen en praten. Vooraf wordt bepaald hoeveel en welke whisky’s geproefd gaan worden.

De whisky stand
Bij grotere groepen en een wisselend publiek is de whisky stand vaak een goede optie. Hierbij worden een aantal (meestal > 20) whisky’s op een tafel uitgestald, en kunnen de aanwezigen zich een glas laten inschenken en naar behoefte vragen stellen. De prijsklasse van de te proeven whisky kan vooraf afgesproken worden. Het is ook mogelijk voor een vorm te kiezen waarbij per geschonken glas wordt afgerekend, ofwel individueel bij het schenken dan wel achteraf met de organisatie.

Uiteraard is in onderling overleg een combinatie van bovenstaande typen proeverijen of een variant daarop ook mogelijk.

De GRAPPA PROEVERIJ
Uniek in Nederland: het geven van een grappa proeverij hoort ook tot de mogelijkheden! Grappa is de laatste jaren aan een enorme opmars bezig en begin steeds meer een cultstatus te krijgen. Goede grappa is in Nederland moeilijk te krijgen (maar gelukkig steeds beter) en heeft een frisse, zachte en volle smaak, maar kan ook stevig en sterk zijn.

Maak ook eens kennis met dit bijzonder lekkere en zuivere drankje op een grappa proeverij